torsdag 28. juni 2012

Om å være turist i eget land

Nå var vel ikke reiselysten på topp etter at vi nettopp kom hjem fra Skottland, og da jeg satt og svettet i baksetet i min søsters bil, som er uten aircondition, angret jeg litt på det jeg hadde begitt meg ut på, og lengtet sårt tilbake til min egen spreke, avkjølte bil. Men det gav seg fort, og turen ble over all forventning! (Men har lært at til neste gang tar man en skikkelig bil når man skal på langtur, særlig når man er gravid og blir mye fortere varm en før...)
Jeg hadde fått leid en gammel husmannsstue på Ringøy, litt utenfor Kinsarvik, og her sov vi tre netter, og om dagene tok vi dagsturer rundt i området. Målet var gamle gårder, og vi besøkte Reinsnos, Vivelid, Hjølmo, Måbødalen og Kjeåsen. Røynevarden, Hambrabø og Ulladalen kjørte vi innom på vei hjem, så du kan trygt si at vi har fått sett masse!
Det er koselig med slike jenteturer sammen med søstrene mine, mor og moster Marit, og jeg gjør det gjerne igjen.

En liten liste over forskjellige typer nordmenn vi møtte på vår tur:

Den erketypiske nordmannen:

Her er budeia i storslått natur mens hun heller i seg friskt, norsk fjellvann.

For er det noe Norge har mye av, så er det vakker natur og rent vann. Budeier er det derimot manko på, så hvis noen vet om ei dugende, vennligst gi meg beskjed!

Den hjemmekjære nordmannen:

Mange nordmenn er godt inngrodd i hjemmejorden, og siden Norge er et langstrakt land, så er det ofte nødvendig å studere et kart.

Nå har jo vi vært ganske så mange steder i Norge, og geografien sitter godt ihvertfall hos noen av oss, men hjemmekjære er vi, og jeg tror vi alle er enige om at Gjesdal er den fineste plassen i Norge!Den moderne nordmannen;

Den moderne nordmannen går ingen steder uten mobil, og er raskt ute for å dele tanker og opplevelser på Facebook.

Nå er ikke overdreven mobilbruk et stort problem i vår familie, og det var det heller ikke på denne turen, men av og til er det veldig greit med moderne teknologi som tillater oss å gå inn å sjekke værmeldingen selv om vi befinner oss i en hytte midt i Hardanger.


Den nyskjerrige nordmannen;

En nordmann liker å utforske nye steder, samtidig som han liker å utfordre seg selv.

Jeg fikk ihvertfall utfordret meg selv på turen inn til Vivelid, en fjellgård som ligger 900 m over havet. Heldigvis var det anlagt bilvei langt opp i høyden, slik at vi slapp å gå de bratteste stigningene. Men jeg merket at formen er langt fra den beste nå som jeg er gravid, og i tillegg til å puste som en blåsebelg i oppover bakkene, hovnet jeg også opp som en bolle i ovnen.
Den sporty nordmannen;

Det er ikke uten grunn Norge har fostret idrettshelter som Petter Northug og Kari Traa, for nordmenn flest er glad i natur, og Norge har flust av natur å bryne seg på for dem som vil det.

Nå skal ikke jeg skryte på meg å være en idrettsstjerne, for det nærmeste jeg kom Kari Traa på denne turen, var ulltrøya som søstera mi hadde på seg. Men jeg følte vi var ganske spreke, og det måtte de jammen være de menneskene som valgte å bosette seg på et sted som Vivelid, så høyt og bratt fra andre folk.


Den gjestfrie nordmannen;

Det ble regnet som dårlig skikk å ikke invitere fremmedfolk inn på en matbit når de kom farende forbi, og særlig på Vivelid fikk de etterhvert besøk av flere og flere turister. ¨

Et annet sted de var særlig hjelpsomme, var den lille bygda Hjølmo, nærmeste naboer til Vivelid. Her hadde de et utrolig sammensveiset samfunn, og vi ble alle sammen grepet va historien om de hjertegode menneskene som bodde der.


Den fryktløse nordmannen;

Vi stammer jo fra vikingene, og dette gjenspeiler seg i oss den dag i dag. Nordmenn er et modig folkeslag som ikke nøler med å krysse en farlig, norsk hengebro.

Nå var vel ingen av oss særlig høye i hatten da vi skulle over her, for dette var en bro som vinglet ordentlig, og vannstrømmen under var stri.
Da vi senere leste om dette stedet, fikk vi vite at en 12 år gammel jente og faren hennes begge hadde druknet her, mens moren fortvilet stod på land og så på.Den patriotiske nordmannen;

Den patriostiske nordmannen er veldig stolt av landet sitt, og av naturen i Norge.

Jeg har alltid vært glad i å reise å besøke nye land, men jeg liker også godt å reise rundt i Norge, og det er faktisk ikke mange steder man har så vakker natur som i Norge, sånn er det bare!Den makelig anlagde nordmannen;

Nordmenn flest trekker ut med en gang solen så vidt titter frem, men han liker å ha det behagelig mens han gjør det.

Selv om vi jo var veldig heldige med været, ble det litt kaldt utover kvelden. Heldigvis hadde vi vært innom garveriet i Ølen og handlet sauefeller, og disse ble flittig brukt i hagemøblene. Det varmet godt i en kald rumpe.


Den familiekjære nordmannen;

Den familiekjære nordmannen er både glad i, og stolt over familien sin.

Jeg er så heldig å ha to søstre som jeg går kjempegodt i lag med, og det er ekstra kjekt når vi legger ut på slike turer. Jeg har også ( dette fikk jeg opplyst av mor og Marit) en veldig ungdommelig mor, og en utrolig festlig moster:)
Tusen takk for turen alle sammen:)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar